Besplatna dostava za porudžbine preko 20 € Non-stop niske cijene Jednostavno Brzo

Kako ublažiti simptome prolećne alergije?

Ako vas muči polenska alergija, proleće vas manje asocira na toplije i duže dane, sunce, cveće i drveće u cvatu, a više na kijanje, curenje nosa, suzne, crvene oči, svrab nosa i grla i glavobolju. 

Da bismo vam ovog proleća olakšali bitku sa polenom, pripremi smo jednostavne strategije i listu proizvoda kojima ćete prolećne alergije držati pod kontrolom.

Smanjite izloženost okidačima

Nemojte se izlagati alergenima kad god je to moguće:

  • tokom sušnih i/ili vetrovitih dana, provodite što više vremena unutra
  • u šetnju odlazite nakon obilnih kiša, kada je vazduhu najmanje polena
  • kada se vratite kući stavite odeću koju ste nosili napolju na pranje i okupajte se kako bi uklonili polen sa kože i kose
  • ako ste u mogućnosti, nemojte prostirati i sušti veš napolju, jer polen može da ostane na čaršavima i peškirima
  • u sezoni cvetanja zatvarajte prozore na svojim automobilima tokom vožnje
  • nosite masku kada obavljate stvari napolju
  • nosite sunčane naočare kada šetate po prirodi, kako biste zaštitili sluzokožu oka od kontakta sa polenom

Ispirajte nos

Ispiranje nosnih kanala fiziološkim rastvorom je brz, jeftin i efikasan način za ublažavanje zapušenog nosa, jer ispiranje direktno otklanja sluz i alergene.

U apoteci ili prodavnici zdrave hrane potražite nazalni irigator i isperite nos fiziološkim rastvorom koji sami možete napraviti. Za pripremu fiziološkog rastvora koristite destilovanu, sterilnu vodu, prethodno prokuvanu i ohlađenu ili filtriranu pomoću filtera veličine pora od 1 mikrona ili manje. 

Nakon upotrebe obavezno isperite irigator sterilnom vodom i ostavite ga otvorenog da se osuši na vazduhu.

Povećajte unos kalcijuma, magnezijuma i cinka

Posebnu ulogu u odbrani imuniteta i ublažavanju tegoba koje izazivaju sezonske alergije imaju 3 minerala, a to su cink, kalcijum i magnezijum. 

Cink ima antioksidantni, anti-apoptotički, antiinflamatorni i antialergijski efekat u sprečavanju alergija, kožnih oboljenja i zapušenja disajnih puteva u organizmu. Magnezijum je ključni mineral koji pomaže u oslobađanju suženih disajnih puteva u plućima i, u kombinaciji sa kalcijumom, umanjuju alergijsku reakciju u krvotoku.

Da biste bili sigurni da tokom proleća unosite dovoljnu količinu ovih minerala, preporučujemo vam dodatke ishrani kao što su Solgar CA+MG+ZN TBL, NATURAL WEALTH calcium citrate i Biofar CALCIUM+MG 20EFF.

Biofar Kalcijum i Magnezijum

Preduzmite mere opreza 

Ovi koraci će vam pomoći da dodatno umanjite simptome prolećne alergije:

  • redovno proveravajte informacije o koncentraciji polena (na lokalnoj TV/radio stanici, novinama ili na internetu) i vrsti polena koja će biti prisutna u vazduhu (na primer drveća, trave, ambrozije), ako znate koje vrste polena pogoršavaju vaše simptome
  • pratite vremensku prognozu da biste saznali kada će vremenski uslovi kao što je vetar povećati nivo polena, tako da možete biti spremni
  • ako se predviđa visoka koncentracija polena ili vremenski uslovi koji pogoduju njegovom širenju, počnite da uzimate prepisane medikamente pre nego što se simptomi jave
  • zatvorite prozore i vrata uveče ili tokom bilo kojeg dela dana kada je koncentracija polena visoka
  • izbegavajte aktivnosti napolju tokom ranog jutra, jer je tada obično najviši nivo polena u vazduhu
  • pročistite unutrašnji vazduh – redovno održavajte klima uređaje u domu i autu, koristite prečišćivače vazduha i čistite podove usisivačem sa odgovarajućim filterima

Proizvodi koji vam mogu pomoći da ublažite simptome prolećne alergije

TERRANOVA KVERCETIN CPS A50

Kvercetin je biljni flavonoid koji se nalazi u voću i povrću, a ima brojne pozitivne učinke na organizam: ublažava alergijske tegobe, deluje kao antioksidans, usporava proces starenja, ima anti-inflamatorno dejstvo i snižava loš holesterol. List koprive, koren kurkume i breskva mogu pomoći u borbi protiv simptoma groznice, a pomažu i u zdravom odgovoru na alergene iz okoline, naročito u respiratornom tkivu.

Terranova Kvercetin A50

PRIMED 2

PRIMED 2 je prirodan preparat napravljen po proverenoj recepturi, na bazi kvalitetnog lipovog meda i kalcijuma prirodnog porekla. Mogu ga koristiti osobe koje imaju: 

  • astmu
  • bronhitis
  • alergijski rinitis
  • sinuzitis
  • hroničnu opstruktivnu bolest pluća (HOBP)
  • pušački kašalj

Ne sadrži veštačke boje, konzervanse i druge aditive.

Primed 2

GD POLY CPS A60

Immuno GD-poly je potpuno prirodan preparat koji regulacijom imunog odgovora pomaže da se spreči pojava alergije (Immuno GD poly štiti ćeliju, sprečava oslobađanje histamina i vezivanje alergena). Ukoliko se alergija javi, pomaže da se uklone tegobe (gušenje, kijanje, peckanje u grlu, curenje vodenastog sekreta iz nosa, crvenilo i svrab očiju). 

Preporučuje se preventivno korišćenje preparata Immuno GD-poly tri nedelje pre očekivanog delovanja uzročnika alergija. Ovaj preparat se posebno preporučuje osobama alergičnim na polen, ambroziju, prašinu, kod alergijske astme, sinuzitisa, bronhitisa i alergijske kijavice.

LERTAL A30 TBL

LERTAL tablete su prirodni, dijetetski preparat koji se koristi  u terapiji alergijskog rinitisa i konjunktivitisa. U svom sastavu imaju: 

  • kvercetin – stabilizuje mast-ćelije i drži alergijsku reakciju pod kontrolom jer smanjuje oslobadjanje histamina 
  • suvi ekstrakt crne koprive – smanjuje nivo IgE u krvi i zaustavlja simptome sezonskog alergijskog rinitisa i rinokonjuktivitisa
  • vitamin D3 – reguliše imuni odgovor

Zahvaljujući jedinstvenoj tehnologiji dvoslojne “ brzo-spore“ LERTAL tablete kontrolisanim oslobađanjem aktivnog principa smanjuju alergijsku simptomatologiju (curenje nosa, kijanje, svrab, peckanje oka, kratak dah, suzenje očiju). Upotreba tableta ne dovodi do neželjenih efekata dugotrajne upotrebe antihistaminika i kortikosteroida (pospanost, glavobolja, suvoća očiju, povećanje očnog pritiska).

PROPOMUCIL SPREJ ZA ALERGIJE

PropoMucil Sprej za Alergije pored propolisa i NAC-a je dodatno obogaćen kvercetinom, etarskim uljem timjana, eukaliptusom i vitaminom D3. Dodatno oblaže sluznicu nosa, pravi zaštitnu barijeru za prodor alergena iz vazduha i olakšava disanje. Zahvaljujući kvercetinu smanjuje histamin, pa samim tim umanjuje simptome kao što su: kijavica, svrab curenje i zapušenost nosa. 

PropoMucil sprej za Alergije 20ml

SREBROSEPT SPREJ ZA NOS 30ML

Srebrosept Sprej za nos olakšava cirkulisanje vazduha kroz gornje disajne puteve, smanjuje otok sluzokože nosa, reguliše njenu fiziološku funkciju i neguje je: 

  • ulja pitome nane, žalfije i timijana deluju antimikrobno i regenerativno
  • aktivni sastojci mente i žalfije (mentol i tanini) jačaju sluzokožu nosa, a etarsko ulje žalfije poseduje izrazito protivupalno i antialergijsko delovanje
  • ulja pitome nane i eukaliptusa deluju relaksirajuće, lokalno ublažavaju bol i prijatno osvežavaju sluzokožu nosa
  • koloidno srebro utiče na regeneraciju tkiva (time ubrzava oporavak oštećene i iritirane sluzokože) i eliminiše nečistoće koje dospevaju na površinu sluzokože nosa putem vazduha koji udišemo

Ova jedinstvena kombinacija prirodnih sastojaka deluje blagotvorno u slučaju alergijske kijavice, zapaljenja i infekcija sinusa, prehlade i gripa praćene kijavicom, suve i iritirane sluzokože nosa. Srebrosept Sprej za nos ublažava alergijske reakcije, utiče na regeneraciju oštećene sluzokože, vraća joj prirodnu vlažnost i sposobnost samoprečišćavanja. 

Pomozite sebi već danas

Nažalost, ne postoji čarobni proizvod koji može da eliminiše sve alergene iz vazduha oko vas ili vas u potpunosti oslobodi prolećne alergije. 

Ali, uz pomoć strategija koje smo sa vama podelili i proizvoda koje smo vam preporučili (možete ih kupiti po non-stop niskim cenama i uz besplatnu dostavu na apotekamo.me) ćete barem držati stvari pod kontrolom i olakšati dnevno funkcionisanje.